Doma narejena marmelada je bila že dolgo na moji to-do listi. A ponavadi je čas za delanje marmelade ravno takrat, ko je največ dela v službi, in je pri nas še košnja. Takrat pa je dela več kot preveč. In poleg tega-motivacije res ni veliko, če lahko isto stvar kupiš za mali denar v trgovini.
Prejšnji teden pa smo imeli v šoli v planu delati marmelado. Učenci so uživali ob rezanju, mešanju. Sama pa sem isto ponovila še doma.Pa dober tek!
JAGODNA MARMELADA
1 kg svežih jagod
900 g sladkorja
2 limoni
Jagode temeljito operemo in jim odstranimo peclje ter zelene dele. Stresemo jih v skledo in prekrijemo s sladkorjem. Skledo pokrijemo in jagode pustimo stati čez noč.
Limoni prerežemo na pol in ju dobro ožamemo. Na kuhalnik pristavimo večjo kozico z dvojnim dnom, v katero stresemo jagode in sladkor. Dodamo limonin sok in na šibki vročini počasi zavremo. Nenehno mešamo, dokler se sladkor ne stopi.
Kuhamo še 10-15 minut, da se marmelada segreje na 105 stopinj Celzija. S površine pobiramo pene, ki so se naredile med kuhanjem. Stopnjo gostote preverimo tako, da damo malo marmelade na dobro ohlajen krožniček, počakamo 3 minute, potem pa jo odrinemo s prstom. Če se naguba, je gotova.
Marmelado odstavimo s kuhalnika in jo hladimo približno 10 minut. Nato jo nadevamo v segrete sterilizirane kozarčke. Napolnimo jih prav do vrha. Še tople neprodušno zapremo in počakamo, da se marmelada dobro ohladi.
Ob primernem trenutku jagodno marmelado ponudimo gostom kot namaz ali prilogo k sladicam.